Veelgestelde vragen
“Hoe neem ik C2C mee in mijn inkoop en aanbestedingstrajecten?”, “Wat is er bijzonder aan het C2C stadskantoor van Venlo?”, “Wat levert C2C op? En Is C2C duur om te implementeren?”, zijn vragen die ons regelmatig gesteld worden. Wij proberen hier alvast op deze pagina kort antwoord op te geven. Heb je een andere vraag of zou je graag meer willen weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Hoe neem ik C2C mee in mijn inkoop en aanbestedingstrajecten?
Wij beschikken over geaccrediteerde inkopers die u kunnen helpen bij het stellen van de juiste vragen en zijn we in staat de circulaire uitgangspunten te verankeren in uw selectie- en gunningsfase. Door de duurzaamheidsambities te concretiseren kunnen inschrijvingen objectief worden beoordeeld en krijgt u hoogwaardige kwaliteit vanuit een circulaire business case. In onze blogs leest u meer over hoe wij C2C meenemen in inkoop en aanbestedingstrajecten.
Hoe maak ik een C2C gebouw?
We helpen zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers bij het borgen, praktisch vertalen en bewaken van de C2C principes in hun bouwproces.
Weten wat wij doen? Lees het hier.
Wat is er bijzonder aan het C2C stadskantoor van Venlo?
Het C2C geïnspireerde stadskantoor heeft een Amerikaanse Architizer A+ Award ontvangen in de categorie beste overheidsgebouw, zowel in de categorie jury als publieksprijs.
Het stadskantoor van de gemeente Venlo is een bijzonder gebouw, omdat het is ontworpen en gebouwd volgens het principe van Cradle to Cradle (C2C). Afval bestaat niet. Alle producten zijn een voedingsbodem voor iets nieuws. Producten worden zó ontworpen, dat na gebruik de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Cradle to Cradle gaat over het toevoegen van waarde. Een product wordt zo ontworpen dat het voordeel oplevert voor mens, milieu en economie.
Welke C2C gebouwen zijn er nog meer?
Op onze website vindt u diverse C2C geïnspireerde gebouwen waarbij het C2C ExpoLAB betrokken is (geweest). Op het C2C-Centre kunt u een overzicht krijgen van alle C2C geïnspireerde gebouwen. (http://www.c2c-centre.com/projects)
Ik wil graag een “C2C” rondleiding in het stadskantoor Venlo?
Wij geven regelmatig rondleidingen door het stadskantoor waarbij dit belicht wordt vanuit Cradle to Cradle. Wij hebben diverse mogelijkheden voor rondleidingen en rondleidingen gecombineerd met C2C workshops. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor mogelijkheden.
Waar kan ik Michel Weijers horen spreken?
Michel en zijn collega’s spreken regelmatig op diverse podia in binnen en buitenland. Al deze informatie is gebundeld in onze agenda.
Wat levert C2C op? En Is C2C duur om te implementeren?
Gerealiseerde projecten hebben aangetoond dat Cradle to Cradle meerwaarde biedt voor zowel mens, milieu en de business case.
Neem bijvoorbeeld het nieuwe Stadskantoor Venlo. Met de circulaire business case bespaart en verdient de gemeente Venlo in 40 jaar circa 17 miljoen euro. Daarbij gaat de gemeente al na het eerste jaar (!) geld besparen op de cashflow. Duurzaamheidsmaatregelen op gebied van energie, water en materiaal zorgen voor een positieve business case. Synergie tussen de maatregelen, levert extra meerwaarde.
Ondanks niet in euro’s uit te drukken, zijn zachte inverdieneffecten absoluut interessant om inzichtelijk te maken binnen uw project. Denk daarbij aan productiviteit, ziekteverzuim, imago en andere zachte inverdieneffecten.
Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat slechts 9% van de totale kosten van een organisatie gaan naar de gebouw- en beheerskosten (en daarbij 0,9% energie). Circa 90% gaat naar de mensen in uw gebouw. Het realiseren van een gezond en veilig gebouw, heeft daarmee degelijk positieve effecten op uw circulaire business case
Is C2C lastig?
Cradle to Cradle is een innovatie en vragen om een team met de juiste mindset. Onze projecten hebben aangetoond dat juist leuk is om aan de slag te gaan met Cradle to Cradle en in elk project de lat hoger te leggen.
Wat is een circulaire economie?
De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Cradle to Cradle gaat daar mogelijk nog een stap verder in omdat vanuit dit principe ook de veiligheid en gezondheid van een product wordt meegenomen.