Dit project speelt volledig in op het groeiende bewustzijn ten aanzien van de positieve effecten op mens en samenleving van gezonde gebouwen (gezond binnenklimaat). Een gezond binnenklimaat kan alleen bereikt worden door het toepassen van gezonde materialen en, de juiste systemen. Door middel van diensten (zoals bijvoorbeeld ontwerpdiensten maar ook monitoring van gebouwen) kan dit doel bereikt worden.
Door kennis ten aanzien van dit thema te linken met het MKB in de Euregio en daarnaast aanwezige kennis binnen het MKB met elkaar te verbinden ontstaat niet alleen bewustzijn maar zal dit ook voor extra innovatie in het MKB gaan zorgdragen. Dit zal leiden tot nieuwe producten, diensten en systemen die gezonde gebouwen (nieuwbouw en renovatie) tot gevolg gaan hebben.
Het project richt zich daarbij zoals gezegd specifiek op het bevorderen van samenwerking, kennisuitwisseling en innovatie op het gebied van ‘gezond bouwen’.
Het bevorderen van gezondheid is vaak gericht op het veranderen van levensstijl (voeding, beweging, etc.) terwijl het aanpakken van de kwaliteit van de plek waar mensen het meest verblijven (huizen, kantoren, scholen) nog veelal minder belicht wordt. Inmiddels is sprake van een groeiend bewustzijn van het effect van de luchtkwaliteit in gebouwen op leerprestaties, arbeidsproductiviteit en algemeen welbevinden. Eerste onderzoeken tonen aan dat financiële inverdieneffecten voor bijvoorbeeld kantoren en scholen enorm kunnen zijn. Probleem is echter nog vaak het gebrek aan kennis en alternatieven (materialen, systemen en diensten) om gezonde gebouwen te realiseren.
Het thema gezondheid ende effecet en hiervan is bovendien een zeer interessant onderwerp voor de regio Rijn-Maas Noord (RMN), omdat hier aan beide kanten van de grens reeds eerste kennis aanwezig is op dit gebied, die nu nog onvoldoende met elkaar wordt gedeeld. Grensoverschrijdend uitwisseling van complementaire kennis biedt kansen het concept ‘gezonde gebouwen’ verder te ontwikkelen en uit te rollen in de regio. Dit project moet burgers, gemeenten, kennisinstellingen en vooral ook het MKB aan beide kanten van de grens nader met elkaar in contact brengen, zodat de regio zich verder kan ontwikkelen tot een innovatieve koploper op dit gebied.
Doel is een grensoverschrijdend ecosysteem te creëren waarin de grens niet langer wordt beleefd als barrière, maar als een kans samen te werken aan innovaties op het gebied van circulair en gezond bouwen. Om hier naartoe te werken wordt in het project gewerkt aan:
- Het in kaart brengen van verdienmodellen, marktkansen en kansen voor innovaties (producten, processen, diensten) (WP1).
2. Het faciliteren van transnationale kennisuitwisseling en samenwerking (WP2).
3. Het stimuleren van kennisvalorisatie met innovatievouchers (WP3).
- Het inzichtelijk maken van de afzetmarkt voor circulair bouwen door de businesscase voor circulaire en gezonde gebouwen inzichtelijk te maken (WP1, WP2).
5. Bewustwording van de voordelen en kansen die gezond bouwen voortbrengt bij het MKB, gemeenten en een breder publiek (WP4).
- Het daadwerkelijk toepassen van de opgedane kennis in nieuwbouw- of renovatieprojecten.